Szynka w sosie chrzanowym
Zastanawiasz się, jak przygotować wieprzowinę, by była wyrazista i soczysta? Nasza szynka wieprzowa w sosie chrzanowym poleca się na obiad! Mięso obgotowane z chrzanem przesiąka jego charakterystycznym smakiem, zyskując zupełnie nowe kulinarne oblicze. Tak przygotowana szynka podana z ziemniakami, śmietanowym sosem i fasolką szparagową to przepis na tradycyjny, polski obiad zgodny z zasadami zdrowego odżywiania. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa wieprzowego z szynki
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki chrzanu tartego
15 g
|
3
|
łyżki śmietany 18%
75 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
3
|
łyżeczki koperku
12 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
150 g
|
fasolki szparagowej
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości na średnim ogniu pod częściowym przykryciem i przez ok. 25 minut czas liczony od zagotowania. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i tłuczemy.
Fasolkę szparagową również gotujemy do miękkości. Sprawdzamy widelcem twardość warzyw i odcedzamy, gdy są już gotowe.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy za pomocą tłuczka. Oprószamy solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy starty czosnek do zarumienienia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy.
W tym czasie podsmażamy mięso na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
Gdy mięso jest już gotowe, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do gotującego się bulionu. Przykrywamy garnek i gotujemy mięso przez ok. 40-50 minut w zależności od grubości kawałków. W trakcie gotowania (po ok. 20 minutach) dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle własnych preferencji.
Gdy mięso już będzie miękkie, wyłączamy palnik. Hartujemy śmietanę za pomocą kilku łyżek bulionu i wlewamy śmietanę do garnka. Dodajemy również posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy ziemniaki, fasolkę szparagową oraz mięso z sosem. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.