Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Szybki pieczony łosoś

Szybki pieczony łosoś

Szybki pieczony łosoś z warzywami i ryżem. Brzmi całkiem nieźle, prawda? To dodajmy jeszcze, że takie danie jest świetnym źródłem kwasów omega-3, witaminy E i jodu. A do tego smakuje absolutnie pysznie. Po prostu musisz go spróbować!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,06/5
(z 18 ocen)
Szybki pieczony łosoś
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

427 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
294 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 świeżego łososia
200 g
 ryżu basmati
6
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
2
sztuki cukinii
400 g
4
szczypty soli
1 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki miodu
24 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

427 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
294 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie dokładnie odcedzamy.

2

Odcinamy skórkę z łososia i dzielimy go na mniejsze kawałki.

3

W misce mieszamy składniki marynaty (miód, sos sojowy, sok z cytryny, sól, pieprz). Kawałki ryby wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na bok, aby ryba się zamarynowała (na czas przygotowania warzyw, około 5-7 minut).

4

Piekarnik rozgrzewany do 200 stopni, góra-dół.

5

Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Przekładamy do miski.

6

Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Dodajemy do cukinii.

7

Do warzyw dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, aby warzywa były równomiernie pokryte.

8

Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie układamy na nim łososia, pomidorki koktajlowe i pokrojoną cukinię.

9

Resztę marynaty wylewamy równomiernie na rybę i warzywa.

10

Pieczemy przez 30 do 35 minut. Danie jest gotowe, gdy łosoś jest ścięty i ma lekko zrumieniony wierzch (wewnątrz jest jasnoróżowy i nieprzezroczysty), a cukinia jest miękka i poddaje się lekkim naciśnięciom widelca.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera