
Szybki pieczony łosoś
Szybki pieczony łosoś z warzywami i ryżem. Brzmi całkiem nieźle, prawda? To dodajmy jeszcze, że takie danie jest świetnym źródłem kwasów omega-3, witaminy E i jodu. A do tego smakuje absolutnie pysznie. Po prostu musisz go spróbować!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
świeżego łososia
|
200 g
|
ryżu basmati
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie dokładnie odcedzamy.
Odcinamy skórkę z łososia i dzielimy go na mniejsze kawałki.
W misce mieszamy składniki marynaty (miód, sos sojowy, sok z cytryny, sól, pieprz). Kawałki ryby wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na bok, aby ryba się zamarynowała (na czas przygotowania warzyw, około 5-7 minut).
Piekarnik rozgrzewany do 200 stopni, góra-dół.
Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Przekładamy do miski.
Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Dodajemy do cukinii.
Do warzyw dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, aby warzywa były równomiernie pokryte.
Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie układamy na nim łososia, pomidorki koktajlowe i pokrojoną cukinię.
Resztę marynaty wylewamy równomiernie na rybę i warzywa.
Pieczemy przez 30 do 35 minut. Danie jest gotowe, gdy łosoś jest ścięty i ma lekko zrumieniony wierzch (wewnątrz jest jasnoróżowy i nieprzezroczysty), a cukinia jest miękka i poddaje się lekkim naciśnięciom widelca.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.