Szybki kurczak z ryżem
Szybki kurczak z ryżem to kolorowy i mega pożywny posiłek, do którego przygotowania wystarczy Ci 20 minut. Znajdziesz tu solidną porcję warzyw, aromatyczne przyprawy i wyrazisty sos pesto. Bez żadnej filozofii i długiego stania przy garach — czyli tak jak lubimy najbardziej!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki pesto zielonego
10 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,8
|
szklanki wody
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w paski i smarujemy pesto. Posypujemy przyprawami wedle uznania.
Cukinię, marchew oraz seler naciowy kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka przez 6-7 minut, odstawiamy. Na tej samej patelni smażymy warzywa przez kilka minut, solimy i dodajemy kurczaka. Zalewamy wodą i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Podajemy z ryżem.