
Potrawka z młodej kapusty a’la bigos
Bigos, ale w wersji na lato? Potrawka z młodej kapusty à la bigos sprawdzi się idealnie! Tak naprawdę można ją bowiem nazwać nieco lżejszą, bardziej orzeźwiającą wersją klasycznego bigosu. Składniki? Znajdziesz tu delikatną młodą kapustę, cebulę, koperek i mięso z kurczaka. Całość świetnie smakuje podana z pieczywem i dostarcza mnóstwa przeciwutleniaczy, błonnika oraz białka. Smacznego!

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
200 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
700 g
|
młodej kapusty białej
|
3
|
łyżeczki koperku
12 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę szatkujemy na cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy.
W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy przez około 5 minut, aż się zeszkli.
Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je widelcem i smażymy przez około 7-10 minut, aż zbrązowieje.
Do garnka dodajemy poszatkowaną kapustę, gorącą wodę (tak, aby sięgała do połowy kapusty w garnku), liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 – 20 minut, aż kapusta zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, aby danie się nie przypaliło.
Gdy kapusta jest miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aby smaki się połączyły. Jeśli bigos jest zbyt płynny odparowujemy go gotując na średnim ogniu bez przykrycia.
Podajemy na gorąco, z pieczywem żytnim.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.