Szparagi zapiekane z jajkiem i serem pleśniowym
Idealny dodatek do szparagów? Wielu odpowie, że są nim jajka. I nic dziwnego, bo takie połączenie zachwyca od pierwszego kęsa – a dowodem jest, chociażby nasz przepis na szparagi zapiekane z jajkiem i serem pleśniowym. Soczyste, chrupiące szparagi świetnie komponują się tu z jajkiem przygotowanym à la sadzone i wyrazistym serem Lazur. Całość dopełniają jeszcze kwaskowate pomidorki, aromatyczna bazylia i pieczywo. Takie obiadowe danie idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, gdy sezon na szparagi trwa w najlepsze. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk szparagów zielonych
150 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
5
|
sztuk pomidorów koktajlowych
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
0,5
|
opakowania sera z niebieską pleśnią
50 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Naczynie żaroodporne przecieramy oliwą (połowa).
Szparagi myjemy i obrywamy z nich najbardziej zdrewniałe końcówki. Jeśli zauważamy, że szparagi są bardzo włókniste, obieramy je ze skórki od główki do końcówki szparaga. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.
W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi, pomidorki i skrapiamy oliwą (połowa). Następnie wbijamy jajka i posypujemy kawałkami sera. Na koniec całość posypujemy solą, pieprzem oraz bazylią.
Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy całość przez ok. 20 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem.