 
      Szparagi po chińsku
Czerwiec to miesiąc, w którym królują szparagi, warto się więc zaopatrzyć w różnorodne przepisy z wykorzystaniem tych wartościowych warzyw. Przykład? Szparagi po chińsku, czyli soczyste warzywa podane z dodatkami charakterystycznymi dla azjatyckiej kuchni. Jakimi? Znajdziesz tu m.in. sos sojowy, sezam, pastę miso i ryż. Całość tworzy wartościowy posiłek o wyrazistym smaku – i stanowi świetne źródło witamin oraz przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a szparagi zyskają zupełnie nowe oblicze w Twoim jadłospisie!
 
        Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            4
           | 
              sztuki szparagów zielonych
             
                120 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| Sos: | |
| 
            1,5
           | 
              łyżki sosu sojowego
             
                15 g
               | 
| 
            0,2
           | 
              szklanki wody
             
                50 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka miodu
             
                12 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              ząbku czosnku
             
                3 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              plastra imbiru
             
                2,5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki papryki ostrej suszonej
             
                1,5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżki skrobi kukurydzianej
             
                5 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            1,5
           | 
              opakowania jogurtu skyr
             
                225 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka pasty miso
             
                10 g
               | 
| 
            50 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka sezamu
             
                5 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki szczypiorku
             
                10 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ze szparagów odrywamy najbardziej zdrewniałą końcówkę. W przypadku bardziej włóknistych szparagów obieramy je wzdłuż do wysokości główki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szparagi przez ok. 5 minut z każdej strony. Sprawdzamy za pomocą widelca, czy po tym czasie szparagi są miękkie, w razie potrzeby trzymamy na patelni jeszcze przez chwilkę. Gdy szparagi będą gotowe, zdejmujemy je z patelni.
W misce mieszamy sos sojowy, wodę, paprykę ostrą, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir oraz skrobię kukurydzianą. Przygotowany sos wlewamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę do zgęstnięcia.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy na patelnię szparagi i dokładnie mieszamy.
W misce mieszamy jogurt z pastą miso.
Na talerzu układamy ryż, jogurt z pastą miso oraz szparagi z sosem.
Gotowe danie posypujemy sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        