Szparagi po chińsku
Czerwiec to miesiąc, w którym królują szparagi, warto się więc zaopatrzyć w różnorodne przepisy z wykorzystaniem tych wartościowych warzyw. Przykład? Szparagi po chińsku, czyli soczyste warzywa podane z dodatkami charakterystycznymi dla azjatyckiej kuchni. Jakimi? Znajdziesz tu m.in. sos sojowy, sezam, pastę miso i ryż. Całość tworzy wartościowy posiłek o wyrazistym smaku – i stanowi świetne źródło witamin oraz przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a szparagi zyskają zupełnie nowe oblicze w Twoim jadłospisie!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki szparagów zielonych
120 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżki skrobi kukurydzianej
5 g
|
Do podania: |
|
1,5
|
opakowania jogurtu skyr
225 g
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ze szparagów odrywamy najbardziej zdrewniałą końcówkę. W przypadku bardziej włóknistych szparagów obieramy je wzdłuż do wysokości główki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szparagi przez ok. 5 minut z każdej strony. Sprawdzamy za pomocą widelca, czy po tym czasie szparagi są miękkie, w razie potrzeby trzymamy na patelni jeszcze przez chwilkę. Gdy szparagi będą gotowe, zdejmujemy je z patelni.
W misce mieszamy sos sojowy, wodę, paprykę ostrą, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir oraz skrobię kukurydzianą. Przygotowany sos wlewamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę do zgęstnięcia.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy na patelnię szparagi i dokładnie mieszamy.
W misce mieszamy jogurt z pastą miso.
Na talerzu układamy ryż, jogurt z pastą miso oraz szparagi z sosem.
Gotowe danie posypujemy sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.