Szaszłyki z tuńczykiem

Szaszłyki z tuńczykiem

Szaszłyki z tuńczykiem to efektowne danie, które sprawdza się w każdych okolicznościach, szczególnie w takiej wersji – tuńczyk, pomidorki, śliwka i morela. Możemy podawać je zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi.

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 42 ocen)
Szaszłyki z tuńczykiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

177 kcal Kalorie
25 g Białko
5 g Tłuszcze
9 g Węglowodany
146 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 świeżego tuńczyka
8
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
0,5
sztuki śliwek
15 g
0,7
sztuki moreli
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

177 kcal Kalorie
25 g Białko
5 g Tłuszcze
9 g Węglowodany
146 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra–dół (lub 160°C termoobieg).

2

Tuńczyka kroimy w grubą kostkę (o boku ok. 2 cm). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.

3

Śliwki oraz morele myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki w przypadku dużych owoców.

4

Na drewniane patyczki nabijamy na przemian kawałki tuńczyka, pomidorki koktajlowe, śliwki oraz morele. Ponawiamy czynności do wyczerpania składników.

5

Szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ryba się zetnie i delikatnie zrumieni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera