
Szaszłyki z tuńczykiem
Szaszłyki z tuńczykiem to efektowne danie, które sprawdza się w każdych okolicznościach, szczególnie w takiej wersji – tuńczyk, pomidorki, śliwka i morela. Możemy podawać je zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi.

Kategorie














Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
świeżego tuńczyka
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki śliwek
15 g
|
0,7
|
sztuki moreli
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra–dół (lub 160°C termoobieg).
Tuńczyka kroimy w grubą kostkę (o boku ok. 2 cm). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
Śliwki oraz morele myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki w przypadku dużych owoców.
Na drewniane patyczki nabijamy na przemian kawałki tuńczyka, pomidorki koktajlowe, śliwki oraz morele. Ponawiamy czynności do wyczerpania składników.
Szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ryba się zetnie i delikatnie zrumieni.