Szaszłyki z tofu z sosem fistaszkowym
Oryginalne, wegetariańskie danie na grilla? Szaszłyki z tofu z sosem fistaszkowym idealnie sprawdzą się w tej sytuacji! Kolorowe, pełne smaku i wartości odżywczej połączenie tofu, papryki, cukinii i cebuli świetnie uzupełnia kremowy sos na bazie masła orzechowego, sosu sojowego, syropu klonowego i cytryny. To danie z pewnością zaimponuje zarówno fanom kuchni roślinnej, jak i mięsożercom. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu i warzywa kroimy w kostkę.
Nadziewamy na przemian na patyki do szaszłyków. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Szaszłyki grillujemy ok 6 minut.
W miseczce mieszamy składniki sosu (masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny i syrop klonowy). Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy wodę.
Szaszłyki podajemy z sosem i pieczywem.