Szaszłyki z kiełbasą i warzywami
Jesteś wege, chcesz ograniczyć mięso albo po prostu znudziły Ci się mięsne potrawy na grillu? Mamy na to sposób! Przepis na szaszłyki z kiełbasą i warzywami będzie strzałem w dziesiątkę. Roślinna kiełbaska, chrupiące warzywa i aromatyczne zioła – taka kombinacja smaków skusi nawet zażartego mięsożercę. To kolorowe danie jest nie tylko pyszne, ale zawiera też mnóstwo witaminy C, polifenoli, błonnika pokarmowego i roślinnego białka. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki kiełbasek roślinnych węgierskich
90 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
175 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa kroimy na kawałki i umieszczamy w misce (oprócz pomidorków). Do miski dodajemy oliwę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Kiełbaski kroimy w talarki.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki kiełbasek, paprykę czerwoną, cebulę oraz pomidorki koktajlowe.
Szaszłyki umieszczamy na dobrze rozpalonym grillu i grillujemy przez ok. 15 minut, często obracając, by nie przypalić jednej ze stron. Szaszłyki możemy również upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół (czas pieczenia będzie podobny do czasu grillowania).
Gotowe szaszłyki podajemy z pieczywem.