Szarlotka z mąki owsianej z aromatycznym cynamonem
Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych ciast, z którego nie musisz rezygnować, jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania jest idealna dla wszystkich lubiących ciasta.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
12,5
|
łyżki mąki pszennej
150 g
|
12,5
|
łyżki mąki owsianej
150 g
|
20
|
łyżeczek masła
100 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
5 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
Nadzienie: |
|
6,5
|
sztuki jabłek
1000 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
3
|
łyżeczki cynamonu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ta szarlotka nie przysporzy problemów nawet osobom, które rzadko pieką. Krucha szarlotka przepis zaczyna się od przygotowania jabłek. Idealnie sprawdzają się odmiany lekko kwaskowe i twarde, które nie puszczają za dużo soku, takie jak antonówka lub szara reneta. Oczywiście możesz wybrać rodzaj zgodny ze swoimi upodobaniami. Jabłka obierz cienko i pokrój w kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. Aby dodać im nieco słodyczy, wsyp erytrol. Dodaj również cynamon, który sprawia, że fit szarlotka pachnie obłędnie i ma ciekawszy smak. Wymieszaj całość dokładnie. Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb góra/dół.
Teraz weź garnek lub głęboką patelnię. Wrzuć pokrojone jabłka i smaż, aż staną się miękkie. Powinny rozpadać się bez problemu. Mieszaj i ugniataj, aby powstała gładka masa.
Szarlotka przepisy na ciasto mogą się różnić, dlatego trzymaj się zawsze naszych składników i gramatury. Przygotuj teraz miskę, w której będziesz wyrabiać ciasto. Wsyp mąkę pszenną oraz owsianą. Umyj jajka i wbij je do miski z mąką. Dodaj masło, proszek do pieczenia oraz erytrol. Szarlotka fit ma mniej kalorii właśnie dzięki zamianie klasycznego cukru na erytrol, który świetnie sprawdza się w wypiekach.
Wszystkie składniki na ciasto, które znajdują się w misce, starannie wymieszaj i ugnieć na gładką masę. Kruche ciasto najlepiej wyrabia się w dłoniach, ale możesz też użyć miksera z hakami przeznaczonymi właśnie do niego. Powinna powstać zwarta kula. Nasza szarlotka w tortownicy za chwilę zacznie nabierać właściwego kształtu. Z przygotowanej masy oddziel ok. 1/3 ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Pyszna szarlotka bez cukru wygląda apetycznie i może być podawana na różne okazje, gdy jest przygotowywana w tortownicy. Przygotuj więc tortownicę o średnicy 24 cm. Boki wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia, aby ciasto nie przywarło i łatwo było je wyjąć.
Teraz skorzystaj z części ciasta, która nie została włożona do lodówki lub zamrażarki. Wyłóż nim dno i boki formy. Ciasto możesz pokroić na plastry i na końcu pozlepiać miejsca ich łączeń, aby nie było żadnych przerw.
Nie jest to może błyskawiczna fit szarlotka, którą przygotujesz w 10 minut, ale praca nad nią zajmie Ci nie więcej niż 30 minut, a efekt jest fantastyczny. Włóż teraz ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut w 180°C.
Najwyższa pora, aby dietetyczna szarlotka wypełniła się owocami. Na podpieczony spód wyłóż jabłkową masę i wyrównaj powierzchnię.
Wyjmij z lodówki pozostałą część ciasta. Jeżeli nie jest dość chłodne, aby można je było łatwo zetrzeć na dużych oczkach tarki, porwij je na kawałki. Gdy odrobinę stwardnieje, bez trudu je zetrzesz. Zadbaj, aby fit ciasto z jabłkami zostało pokryte startym lub pokruszonym ciastem na całej powierzchni.
Nasza szarlotka z mąki owsianej jest już prawie gotowa. Wsadź ją do piekarnika nagrzanego do 180°C i ustaw tryb góra/dół. Piecz ok. 30 minut. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją, a gdy trochę przestygnie, zdejmij boki tortownicy i poczekaj, aż do jej całkowitego przestudzenia. Smacznego!