Szakszuka

Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,47/5
(z 75 ocen)
Szakszuka
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

430 kcal Kalorie
28 g Białko
17 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
269 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
3
sztuki jaj
165 g
1
sztuka cebuli
110 g
0,5
sztuki bakłażana
100 g
1
sztuka czerwonej papryki
140 g
2,3
sztuki pomidorów
360 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
1
łyżeczka oregano
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

430 kcal Kalorie
28 g Białko
17 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
269 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista

2

Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku

3

Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne

4

Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy

5

Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka

6

Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej)

7

Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?