Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.

Szakszuka

Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,45/5
(z 77 ocen)
Szakszuka
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

428 kcal Kalorie
29 g Białko
19 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
279 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
3
sztuki jajek kurzych
168 g
1
sztuka cebuli
80 g
0,5
sztuki bakłażana
100 g
1
sztuka czerwonej papryki
170 g
2
sztuki pomidorów
320 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
1
łyżeczka oregano
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

428 kcal Kalorie
29 g Białko
19 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
279 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek.

2

Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne.

3

Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy.

4

Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka.

5

Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej).

6

Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?