
Szakszuka
Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista
Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku
Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne
Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy
Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka
Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej)
Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
