
Szakszuka
Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
0,5
|
sztuki bakłażana
100 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek.
Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne.
Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy.
Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka.
Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej).
Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
