Szakszuka z cieciorką i wędzonym tofu

Szakszuka z cieciorką i wędzonym tofu

Szakszuka to ostatnio jeden z najmodniejszych przepisów na śniadanie. I nic dziwnego, bo nie tylko świetnie smakuje, ale także syci na długo. A jeśli masz ochotę na szakszukę w wersji maxi – czyli taką, która zaspokaja apetyt na ekstremalnie długi czas i dostarcza mega dawki wartościowych składników odżywczych, to mamy przepis dla Ciebie. A jest nim szakszuka z cieciorką i wędzonym tofu. Takie śniadanie to potrójna moc białka, znajdziesz tu bowiem aż trzy jego źródła: jajka, tofu i ciecierzycę. Do tego mnóstwo błonnika, a także witamin i składników mineralnych: m.in. wapnia, żelaza, czy magnezu. Skosztuj, a Twój poranek zyska zupełnie nowy wymiar. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Szakszuka z cieciorką i wędzonym tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

424 kcal Kalorie
24 g Białko
17 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
1020 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu wędzonego
180 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
3
sztuki jajek
168 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

424 kcal Kalorie
24 g Białko
17 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
1020 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa. Wsypujemy również kumin. Całość przesmażamy przez ok. 2-3 minuty.

3

Po tym czasie, na patelnię dodajemy pomidory z puszki, całość dusimy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 10 minut.

4

Podczas duszenia warzyw, tofu kroimy w kostkę i odcedzamy ciecierzycę.

5

Po 10 minutach duszenia warzyw dodajemy tofu oraz ciecierzycę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy bez przykrycia przez kolejne 3-5 minut, często mieszając.

6

Gdy wszystkie składniki się połączą, wbijamy jajka bezpośrednio na powierzchnię mieszanki na patelni. Staramy się równomiernie rozprowadzić jajka po całej powierzchni mieszanki.

7

Przykrywamy patelnię i dusimy całość na średnim ogniu przez około 5-7 minut.

8

Gotowe danie podajemy z pieczywem. Szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?