
Szakszuka ze szpinakiem, ciecierzycą i sezamem
Szukasz sposobu na kreatywną szakszukę? Naprawdę nie trzeba wiele, by nadać zwyczajnemu daniu zupełnie nowy charakter. A dowodem jest nasz przepis – czyli szakszuka ze szpinakiem, ciecierzycą i sezamem. Dzięki dodatkowi ciecierzycy szakszuka staje się jeszcze bardziej sycąca, zyskuje także dodatkową dawkę magnezu, cynku czy wapnia. A sezam? To cudowny aromat i bliskowschodnie nutki smakowe, które perfekcyjnie pasują do jajek z pomidorami. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku świeżego
6 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
0,2
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.
Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy cebulę. Smażymy bez przykrycia przez około 2–3 minuty, aż się zeszkli.
Dodajemy czosnek, kumin i paprykę słodką według własnego uznania, smażymy jeszcze około 30 sekund, aż przyprawy uwolnią aromat.
Dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodajemy szpinak i mieszamy, aż zwiędnie (około 2 minut).
Robimy w sosie wgłębienia (tyle ile jajek) i wbijamy do nich jajka. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy patelnię i gotujemy przez około 5–6 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne (lub dłużej, jeśli wolimy bardziej ścięte).
Zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy szakszukę ziarnami sezamu i posiekaną natką pietruszki.
Podajemy od razu na gorąco razem z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.