Szakszuka z cukinią i papryką

Szakszuka z cukinią i papryką

Szakszuka z cukinią i papryką to idealne danie na chłodniejsze dni. Doskonale rozgrzewa, a cudowny aromat pomidorów i papryki unosi się w całej kuchni. Całe danie przygotujesz na jednej patelni — w sam raz na leniwe poranki, kiedy zależy Ci najbardziej na prostocie i zaoszczędzeniu trochę czasu. Z pewnością pokochasz ten przepis tak ja my.

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 6 ocen)
Szakszuka z cukinią i papryką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

597 kcal Kalorie
43 g Białko
34 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
548 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka papryki zielonej
170 g
0,5
sztuki cukini
100 g
1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
1
łyżeczka kuminu
2 g
5
sztuk jajek kurzych
280 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

597 kcal Kalorie
43 g Białko
34 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
548 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Na patelni dusimy pokrojony czosnek i cebulę. Gdy warzywa nam się zeszklą, dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię, całość dalej smażymy.

2

Gdy warzywa nam się podsmażą, dodajemy do nich pomidory z puszki. Całość należy doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim i zagotować.

3

Na gotujący się sos wybijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajka będą gotowe, gotując całość na wolnym ogniu.

4

Gdy jajka są już gotowe, całość przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.