Szakszuka z cukinią i papryką
Szakszuka z cukinią i papryką to idealne danie na chłodniejsze dni. Doskonale rozgrzewa, a cudowny aromat pomidorów i papryki unosi się w całej kuchni. Całe danie przygotujesz na jednej patelni — w sam raz na leniwe poranki, kiedy zależy Ci najbardziej na prostocie i zaoszczędzeniu trochę czasu. Z pewnością pokochasz ten przepis tak ja my.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cukini
100 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
2 g
|
5
|
sztuk jajek kurzych
280 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni dusimy pokrojony czosnek i cebulę. Gdy warzywa nam się zeszklą, dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię, całość dalej smażymy.
Gdy warzywa nam się podsmażą, dodajemy do nich pomidory z puszki. Całość należy doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim i zagotować.
Na gotujący się sos wybijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajka będą gotowe, gotując całość na wolnym ogniu.
Gdy jajka są już gotowe, całość przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!