Szakszuka z cieciorką i wędzonym tofu
Szakszuka to ostatnio jeden z najmodniejszych przepisów na śniadanie. I nic dziwnego, bo nie tylko świetnie smakuje, ale także syci na długo. A jeśli masz ochotę na szakszukę w wersji maxi – czyli taką, która zaspokaja apetyt na ekstremalnie długi czas i dostarcza mega dawki wartościowych składników odżywczych, to mamy przepis dla Ciebie. A jest nim szakszuka z cieciorką i wędzonym tofu. Takie śniadanie to potrójna moc białka, znajdziesz tu bowiem aż trzy jego źródła: jajka, tofu i ciecierzycę. Do tego mnóstwo błonnika, a także witamin i składników mineralnych: m.in. wapnia, żelaza, czy magnezu. Skosztuj, a Twój poranek zyska zupełnie nowy wymiar. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa. Wsypujemy również kumin. Całość przesmażamy przez ok. 2-3 minuty.
Po tym czasie, na patelnię dodajemy pomidory z puszki, całość dusimy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 10 minut.
Podczas duszenia warzyw, tofu kroimy w kostkę i odcedzamy ciecierzycę.
Po 10 minutach duszenia warzyw dodajemy tofu oraz ciecierzycę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy bez przykrycia przez kolejne 3-5 minut, często mieszając.
Gdy wszystkie składniki się połączą, wbijamy jajka bezpośrednio na powierzchnię mieszanki na patelni. Staramy się równomiernie rozprowadzić jajka po całej powierzchni mieszanki.
Przykrywamy patelnię i dusimy całość na średnim ogniu przez około 5-7 minut.
Gotowe danie podajemy z pieczywem. Szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki.