Syrniki z owocami
Syrniki z owocami to tradycyjne danie kuchni podlaskiej. Te przygotowane na bazie twarogu placki są idealnym pomysłem na pełnowartościowy posiłek na słodko. My wzbogaciliśmy je dodatkowo w mąkę pełnoziarnistą, a zamiast cukru dodaliśmy niskokaloryczny ksylitol. Do tego świeże, letnie owoce i gotowe! Palce lizać — i to wszystko w ramach diety.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania twarogu półtłustego
500 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
45 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Panierka: |
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
Dodatki: |
|
200 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W dużej misce łączymy twaróg, jajko, mąkę pszenną pełnoziarnistą, ksylitol i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy widelcem bądź rękami, masa powinna przypominać mięso na kotlety mielone.
Formujemy okrągłe „kotleciki”. Obtaczamy w mące pszennej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi owocami.