Sycąca zupa meksykańska z indykiem i grillowaną tortillą
Lubisz kuchnie świata? Nasza sycąca zupa meksykańska z indykiem i grillowaną tortillą to prawdziwa gratka dla fanów kuchni tego środkowoamerykańskiego kraju. Dlaczego? Po pierwsze: w zupie znajdziesz charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej produkty: między innymi kukurydzę, czy fasolę. To jednak nie koniec: bo zamiast pieczywa taką zupę warto podać z chrupiącą tortillą. Dzięki temu naprawdę poczujesz się jak w podróży dookoła świata.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
70 g
|
mielonego mięsa z indyka
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
240 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
|
0,5
|
łyżeczki kminu rzymskiego
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki skórki z limonki
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy.
Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso z indyka i smażymy dalej, aż mięso nie będzie surowe.
Do przesmażonych warzyw z mięsem dodajemy pomidory w puszce i dusimy wszystko razem, aż mięso będzie ugotowane, a pomidory się rozpadną. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możemy dodać wody.
Gdy wszystkie składniki się ugotują, dodajemy odcedzoną fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość należy zagotować.
Ugotowaną zupę doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, papryką wędzoną i skórką z limonki.
Zupę podajemy z łyżeczką gęstego jogurtu na wierzchu oraz grillowaną tortillą. Tortillę możemy podpiec w rozgrzanym piekarniku do zarumienienia (180-200 stopni, tryb góra-dół). Smacznego!