Świąteczna babka serowa
Słodki symbol Wielkanocy? Jest nim oczywiście świąteczna babka! A jeśli chcesz sprawić, by Twoja babka wielkanocna byłą nie tylko pyszna, ale też sycąca to, nasza świąteczna babka serowa będzie strzałem w dziesiątkę. Ten przepis na tradycyjne ciasto zawiera pewien ważny dodatek – a jest nim półtłusty twaróg. To on sprawia, że taki deser jest świetnym źródłem białka. Nie pozostaje więc nic innego, jak rozkoszowanie się idealnym smakiem i kruchą teksturą pysznej babki. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie sera twarogowego półtłustego
250 g
|
36
|
łyżeczek masła
180 g
|
8
|
łyżek cukru
80 g
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
16,7
|
łyżki mąki pszennej
200 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
2
|
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
|
Do przygotowania formy: |
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
łyżka bułki tartej
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni, góra-dół.
W misce miksujemy masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajka (pojedynczo, w niewielkich odstępach czasu) cały czas miksując.
Następnie porcjami dodajemy ser twarogowy i nadal miksujemy.
W oddzielnej misce mieszamy: mąkę i proszek do pieczenia.
Mąkę przesiewamy przez sitko do masy, cały czas miksując. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.
Gotową masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka i złotego koloru.