Sushi z banana
Sushi na słodko? Brzmi jak oksymoron…tymczasem nasz przepis na sushi z banana dowodzi, że jest inaczej! W roli głównej znajdziesz tu oczywiście słodkiego banana, któremu towarzyszy polewa z rozpływającej się w ustach gorzkiej czekolady. Całość dopełnia jeszcze posypka z chrupiących pistacji o soczystym zielonym kolorze. Efekt? Kreatywny deser bogaty w potas, magnez i żelazo, który posmakuje również osobom, które nie lubią klasycznego sushi. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka banana
120 g
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
20 g
|
orzechów pistacjowych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W większym garnku zagotowujemy wodę, nad garnkiem umieszczamy mniejsze naczynie z czekoladą. Mieszamy czekoladę i rozpuszczamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowujemy płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia.
Banana kroimy na grubsze plasterki, układamy w naczyniu i dokładnie oblewamy czekoladą. Następnie całość posypujemy posiekanymi orzechami. Danie wkładamy do lodówki na minimum 1h.