
Sushi bowl z krewetkami
Nie wyobrażasz sobie życia bez sushi? Mamy przepis dla Ciebie! Postaw na sushi bowl z krewetkami, a obiecujemy, że zakochasz się od pierwszego kęsa. W jego skład wchodzą klasyczne składniki sushi – czyli odpowiednio zaprawiony ryż, nori, krewetki, a do tego warzywa oraz sezam. Taki bowl idealnie sprawdzi się jako sycący obiad albo lunch zabrany do pracy. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. kwasy omega-3, jod, cynk, beta-karoten i pełnowartościowe białko. Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
ryżu
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
250 g
|
krewetek
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
2
|
listki nori
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce mieszamy ocet ryżowy, erytrol i sól. Dodajemy zaprawę do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy, aby ryż się nie rozpadł. Odstawiamy do przestudzenia.
Ogórka kroimy w cienkie półplasterki lub słupki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie paseczki (julienne).
Jeśli korzystamy ze świeżych krewetek, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i usuwamy jelita. Ogony zostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie. W przypadku mrożonych krewetek warto je wcześniej rozmrozić. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Krewetki przyprawiamy odrobiną soli i smażymy 2–3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe i jędrne. Zdejmujemy z patelni.
Do dwóch misek nakładamy porcję ryżu. Na wierzchu układamy krewetki, ogórka, marchewkę i pocięte w paski nori. Całość polewamy sosem sojowym, posypujemy sezamem.