Sushi bowl z krewetkami

Sushi bowl z krewetkami

Nie wyobrażasz sobie życia bez sushi? Mamy przepis dla Ciebie! Postaw na sushi bowl z krewetkami, a obiecujemy, że zakochasz się od pierwszego kęsa. W jego skład wchodzą klasyczne składniki sushi – czyli odpowiednio zaprawiony ryż, nori, krewetki, a do tego warzywa oraz sezam. Taki bowl idealnie sprawdzi się jako sycący obiad albo lunch zabrany do pracy. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. kwasy omega-3, jod, cynk, beta-karoten i pełnowartościowe białko. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,83/5
(z 6 ocen)
Sushi bowl z krewetkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

479 kcal Kalorie
33 g Białko
8 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
792 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
150 g
 ryżu
1
łyżka octu ryżowego
10 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka marchewki
80 g
250 g
 krewetek
2
łyżeczki oleju
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka sezamu
5 g
2
listki nori
5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

479 kcal Kalorie
33 g Białko
8 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
792 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

W miseczce mieszamy ocet ryżowy, erytrol i sól. Dodajemy zaprawę do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy, aby ryż się nie rozpadł. Odstawiamy do przestudzenia.

3

Ogórka kroimy w cienkie półplasterki lub słupki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie paseczki (julienne).

4

Jeśli korzystamy ze świeżych krewetek, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i usuwamy jelita. Ogony zostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie. W przypadku mrożonych krewetek warto je wcześniej rozmrozić. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Krewetki przyprawiamy odrobiną soli i smażymy 2–3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe i jędrne. Zdejmujemy z patelni.

5

Do dwóch misek nakładamy porcję ryżu. Na wierzchu układamy krewetki, ogórka, marchewkę i pocięte w paski nori. Całość polewamy sosem sojowym, posypujemy sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.