Sushi z banana

Sushi z banana

Sushi na słodko? Brzmi jak oksymoron…tymczasem nasz przepis na sushi z banana dowodzi, że jest inaczej! W roli głównej znajdziesz tu oczywiście słodkiego banana, któremu towarzyszy polewa z rozpływającej się w ustach gorzkiej czekolady. Całość dopełnia jeszcze posypka z chrupiących pistacji o soczystym zielonym kolorze. Efekt? Kreatywny deser bogaty w potas, magnez i żelazo, który posmakuje również osobom, które nie lubią klasycznego sushi. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sushi z banana
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

537 kcal Kalorie
9 g Białko
31 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
12 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
sztuka banana
120 g
0,5
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
20 g
 orzechów pistacjowych

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

537 kcal Kalorie
9 g Białko
31 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
12 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W większym garnku zagotowujemy wodę, nad garnkiem umieszczamy mniejsze naczynie z czekoladą. Mieszamy czekoladę i rozpuszczamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Przygotowujemy płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia.

3

Banana kroimy na grubsze plasterki, układamy w naczyniu i dokładnie oblewamy czekoladą. Następnie całość posypujemy posiekanymi orzechami. Danie wkładamy do lodówki na minimum 1h.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.