Stir-fry z indykiem, szpinakiem i fasolką
Szukasz pomysłu na ekspresowy, pyszny obiad? Postaw na nasz przepis – stir-fry z indykiem, szpinakiem i fasolką! To proste danie łączy w sobie ryż i smażone dodatki – soczyste mięso z indyka, delikatny szpinak i orzeźwiającą fasolkę szparagową. Całość dopełniają wyraziste przyprawy (czosnek, cebula, papryka ostra), sos sojowy i wisienka na torcie – pełna witaminy C natka pietruszki. Koniecznie wypróbuj i ciesz się pełnowartościowym obiadem, który nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
150 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
100 g
|
fasolki szparagowej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
25 g
|
szpinaku
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Z fasolki szparagowej obcinamy końcówki i przekładamy do garnka. Zalewamy fasolkę wodą do ok. 2 cm ponad poziom warzyw i gotujemy do momentu, aż będzie al dente przez ok. 8 minut.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, następnie podsmażamy przez ok. minutę. Dodajemy mięso mielone i fasolkę szparagową, podsmażamy całość przez kilka minut, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec dodajemy szpinak i smażymy jeszcze przez chwilę, do zmniejszenia objętości szpinaku. Doprawiamy sosem sojowym i papryką ostrą wedle uznania.
Na talerzu układamy ryż oraz mięso z fasolką. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.