![Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/28120424/004A4808.jpg)
Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem
Szukasz nowego pomysłu na obiad? Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem sprawi, że na Twoim talerzu zadzieje się magia. Nudzie mówimy zdecydowane nie!
![Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/28120406/4-2.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi indyka
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
250 g
|
kalafiora
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
5
|
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem (połowa).
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, układamy przyprawione ziemniaki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut w trybie termoobieg (lub 200 stopni, tryb góra-dół), aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Na patelni z rozgrzanym olejem (połowa), smażymy posiekaną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości. Gotowy szpinak studzimy.
Pierś z indyka kroimy na sznycel, rozbijamy cienko tłuczkiem. Do środka nakładamy szpinak z serem i zawijamy w roladę.
Roladę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Roladę można dołożyć do piekących się ziemniaków.
Przygotowujemy sos: koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Zioła dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez 5-7 minut.
Smacznego!