
Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, pieczarki, paprykę i imbir. Podsmażamy chwilę, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Do ugotowanych warzyw dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz, curry, skórkę z limonki, wyciśnięty z limonki sok. Całość miksujemy. Zmiksowany i doprawiony sos zagotowujemy.
Mięso z indyka kroimy na 2-3 cm kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy olejem.
Groszek cukrowy myjemy, następnie delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy trochę wody i dusimy chwilę, aby nie był surowy, ale pozostał chrupiący.
Indyka smażymy na rozgrzanej patelni przez 6-8 minut co jakiś czas mieszając.
Usmażone mięso wrzucamy do gotowego sosu, podajemy z groszkiem cukrowym.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
