Steki z karkówki pieczone w piekarniku
Marzy Ci się grill, ale nie masz na niego czasu? A może pogoda za oknem płata figle? Mamy na to radę! Przepis na steki z karkówki pieczone w piekarniku zaspokoi Twój apetyt na grillowanie. Sekret dania tkwi w słodko-ostrej marynacie do mięsa – czyli musztarda, sos sojowy, oliwa, bulion. Kruche, soczyste mięso w towarzystwie ziemniaków i orzeźwiającej mizerii – czego chcieć więcej od letniego obiadu? Nie czekaj – wypróbuj! Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
karkówki
|
3
|
łyżeczki musztardy
30 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
szklanki bulionu
125 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
10
|
sztuk ziemniaków
700 g
|
3
|
sztuki ogórka
450 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, góra-dół.
Mięso kroimy na plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę siekamy.
Mięso i cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy musztardą. Skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Zalewamy bulionem.
Naczynie żaroodporne zamykamy.
Pieczemy w piekarniku przez około 1.5h, a następnie 15 minut bez przykrycia.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy i mieszamy z jogurtem.
Na talerzu układamy ziemniaki, mięso i mizerię.