Śródziemnomorskie szaszłyki z krewetkami

Śródziemnomorskie szaszłyki z krewetkami

Szukasz pomysłu na oryginalne danie z grilla? Nasz przepis na śródziemnomorskie szaszłyki z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę. I z pewnością zaimponuje rodzinie i znajomym. Cały sekret potrawy tkwi w sosie – połączenie soku z cytryny i papryki wędzonej z bogatą w polifenole oliwą wprawi Cię w iście grecki nastrój. To kolorowe danie jest nie tylko imponująco pyszne, ale i bogate w wartości odżywcze. Jakie? Znajdziesz tu nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, selen, jod, magnez i przeciwutleniacze. Wypróbuj koniecznie. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Śródziemnomorskie szaszłyki z krewetkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

560 kcal Kalorie
38 g Białko
21 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
351 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
150 g
 krewetek
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
50 g
 ryżu basmati

Marynata:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Sos jogurtowy:

0,1
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
1
łyżeczka majonezu
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
2
łyżeczki koperku posiekanego
8 g
1
łyżeczka szczypiorku posiekanego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

560 kcal Kalorie
38 g Białko
21 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
351 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

W miseczce mieszamy składniki marynaty. Krewetki przekładamy do miski, polewamy marynatą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na minimum 10 minut. Polecamy kupić krewetki już oczyszczone, jeśli są mrożone, trzeba je wcześniej rozmrozić.

3

Cukinię i cebulę kroimy na kawałki.

4

Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki warzyw i krewetki. Gotowe szaszłyki grillujemy przez 25-30 minut, do miękkości warzyw. Podczas grillowania polewamy szaszłyki wodą, by krewetki zbyt szybko się nie spaliły. Szaszłyki możemy usmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażymy po 6 minut z każdej strony, dociskając szaszłyki do patelni.

5

W miseczce mieszamy składniki sosu jogurtowego.

6

Gotowe szaszłyki podajemy z ryżem i sosem jogurtowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?