Śródziemnomorski tzatziki bowl
Brak pomysłu na lekki, pożywny obiad w upalny dzień? Śródziemnomorski tzatziki bowl sprawdzi się tutaj idealnie! Chrupiące ziemniaki, ciecierzyca i brokuł w towarzystwie świeżego, aromatycznego tzatziki – gwarantowany przepis na Grecję na talerzu. A co ważniejsze – ten kolorowy posiłek z pewnością nasyci Cię na długo i jest pełnowartościowy – białko, błonnik pokarmowy, wapń, foliany, antyoksydanty…nie czekaj, wypróbuj! Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
150 g
|
brokuła
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
sztuka pomidorów suszonych w oleju
20 g
|
Jogurt tzatziki: |
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
3
|
łyżeczki koperku
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub (możemy pokroić w kostkę, jeśli są większe). Podgotowujemy je w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania).
Ciecierzycę dokładnie odcedzamy. Brokuł dzielimy na kawałki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, brokuła oraz ciecierzycę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Co jakiś czas potrząsamy blaszką, aby warzywa nie przywierały. Całość możemy przygotować również na grillu, wykładając składniki na tackę i grillując do 30 minut.
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Jogurt mieszamy z ogórkiem, czosnkiem oraz koperkiem.
Na dnie głębokiego talerza lub miski układamy jogurt, następnie pieczone warzywa, wierzch posypujemy drobno pokrojonym pomidorem suszonym.