Pieczona ciecierzyca z hummusem i grillowaną papryką

Pieczona ciecierzyca z hummusem i grillowaną papryką

Szukasz oryginalnego pomysłu na wegańską przekąskę? Nasza pieczona ciecierzyca z hummusem i grillowaną papryką jest właśnie dla Ciebie! Wykonana według poniższego przepisu potrawa, świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, kolacja, a nawet szybki obiad – spróbuj, a z pewnością pokochasz to niepowtarzalne połączenie smaków.

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczona ciecierzyca z hummusem i grillowaną papryką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

943 kcal Kalorie
31 g Białko
34 g Tłuszcze
126 g Węglowodany
2700 mg Sód
23 g Błonnik

Składniki
240 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka tahini
6 g
2
sztuki tortilli pszennej
120 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

943 kcal Kalorie
31 g Białko
34 g Tłuszcze
126 g Węglowodany
2700 mg Sód
23 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

1/3 ciecierzycy przeznaczamy do pieczenia, doprawiamy ją wędzoną papryką i skrapiamy oliwą (połowa). Pozostałą przeznaczamy na hummus.

2

Ciecierzycę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 10-12 minut.

3

Hummus robimy z pozostałej ciecierzycy z tahiną, kminem rzymskim, czosnkiem i pozostałą oliwą. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.

4

Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, grillujemy na patelni.

5

Na tortilli rozsmarowujemy hummus, posypujemy pieczoną ciecierzycą i układamy warzywa, całość zwijamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.