
Pieczona ciecierzyca z hummusem i grillowaną papryką
Szukasz oryginalnego pomysłu na wegańską przekąskę? Nasza pieczona ciecierzyca z hummusem i grillowaną papryką jest właśnie dla Ciebie! Wykonana według poniższego przepisu potrawa, świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, kolacja, a nawet szybki obiad – spróbuj, a z pewnością pokochasz to niepowtarzalne połączenie smaków.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie ciecierzycy konserwowej
0240 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
80 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
110 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka tahini
6 g
|
2
|
sztuki tortilli pszennej
120 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
1/3 ciecierzycy przeznaczamy do pieczenia, doprawiamy ją wędzoną papryką i skrapiamy oliwą. Część drugą w stosunku 2/3 przeznaczamy na hummus.
Pierwszą część ciecierzycy pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180*C przez ok 10-12 minut.
Hummus robimy z pozostałej ciecierzycy z tahiną, kminem rzymskim, uduszonym czosnkiem i oliwą. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, grillujemy na patelni.
Na tortilli rozsmarowujemy hummus, posypujemy pieczoną ciecierzycą i układamy warzywa, całość zwijamy.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
