Spring rolls z wołowiną
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis na spring rolls z wołowiną! Ta popularna azjatycka potrawa znana również jako „sajgonki” ma wiele wersji – bo podawać możesz ją z samymi warzywami, mięsem czy owocami morza. My proponujemy przygotować spring rollsy z kompozycją delikatnego mięsa wołowego, chrupiącej marchewki, orzeźwiającego ogórka i…słodkiego ananasa. Do tego charakterystyczny słodko-kwaśny sos na bazie soku pomarańczowego, chili oraz imbiru i gotowe. Możesz skosztować prawdziwej kuchni azjatyckiej, nie wychodząc z domu.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
wołowiny np. rostbef
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
80 g
|
ananasa
|
100 g
|
szpinaku świeżego
|
4
|
sztuki papieru ryżowego
36 g
|
4
|
garści kolendry
4 g
|
Sos: |
|
0,6
|
szklanki soku pomarańczowego
150 g
|
5
|
łyżek octu
50 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
12
|
łyżeczek erytrolu
60 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i dodajemy starty czosnek oraz imbir, całość zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na 10 minut.
Wołowinę smażymy partiami na rozgrzanej patelni i odstawiamy na bok.
Marchewkę i ogórka kroimy w cienkie paski, ananasa w plastry. Szpinak myjemy i osuszamy.
Połowę soku pomarańczowego, ocet, posiekane chili, imbir i erytrol podgrzewamy w rondelku przez 5 minut, często mieszając. Pozostały sok łączymy z mąką i dodajemy do sosu. Energicznie mieszamy i wyłączamy ogień, następnie przekładamy do miseczki.
Na talerz wylewamy wodę. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w wodzie i przekładamy na deskę do krojenia. Układamy na nim wołowinę, pokrojone składniki i posiekaną kolendrę, zawijamy. Podajemy z sosem. Smacznego!