Spaghetti bolognese z granulatem sojowym
Klasyka włoskiej kuchni z ukłonem w stronę wegan – spaghetti bolognese z granulatem sojowym. Nasz przepis zakłada zamianę mięsa mielonego na granulat sojowy, a parmezanu – na vermezan. Struktura granulatu sojowego do złudzenia przypomina mięso mielone – gwarantujemy, że posmakuje nawet największym mięsożercom. Danie bogate jest w białko roślinne, błonnik pokarmowy, likopen – smakuje więc pysznie i jest pełnowartościowe. Nie czekaj – wypróbuj!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
makaronu spaghetti
|
50 g
|
granulatu sojowego
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
250 g
|
0,5
|
sztuki marchewki
40 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki selera korzeniowego
100 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
garści bazylii
1,5 g
|
1
|
łyżka vermezanu z nerkowców
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
Granulat umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem ok. 2 cm nad wysokość granulatu. Pozostawiamy granulat do namoczenia przez 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odciskamy granulat z nadmiaru płynu.
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy warzywa przez ok. 2-3 minuty stale mieszając. Dodajemy granulat sojowy i podsmażamy przez kolejne 3 minuty.
Na patelnię dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i erytrolem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. W przypadku zbyt gęstego sosu dolewamy wodę z gotowania makaronu.
Na talerzu układamy makaron, całość polewamy sosem. Gotowe danie posypujemy vermezanem i bazylią.