
Sos grzybowy z tofu
Sezon na grzybobranie zbliża się wielkimi krokami, a razem z nim nasz przepis na sos grzybowy z tofu. Ten kremowy sos na bazie grzybów, czosnku, cebuli, tymianku i sosu sojowego pełen jest leśnego smaku i aromatu. Dodatek tofu nadaje potrawie chrupkości, a także wzbogaca ją w roślinne białko. Sos podawany z makaronem tworzy pełnowartościowy, sycący posiłek bogaty w błonnik pokarmowy, białko, wapń i witaminy z grupy B. Jeśli tak jak my uwielbiasz grzyby, to jest to przepis idealny dla Ciebie – koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu
|
Sos grzybowy: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,4
|
szklanki napoju roślinnego wysokobiałkowego
100 g
|
30
|
sztuk grzybów
300 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu kroimy w kostkę lub plastry o grubości ok. 1 cm. W przypadku użycia świeżych grzybów dokładnie je oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry do ok. 0,5 cm grubości, mrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać.
Tofu podsmażamy na rozgrzanej oliwie (połowa) na średnim ogniu, do momentu aż się zrumieni. Odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Rozgrzewamy pozostałą oliwę, podsmażamy cebulę na średnim ogniu, aż będzie szklista. Dodajemy czosnek i smażymy przez 30 sekund.
Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez 5–7 minut, aż zmiękną i zaczną się rumienić. Jeśli grzyby są mrożone, smażymy chwilę dłużej, aby nadmiar wody odparował.
Wlewamy napój roślinny i doprawiamy sosem sojowym, tymiankiem, solą i pieprzem wedle uznania. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, aby smaki się połączyły, a sos się zagęścił. Jeśli jednak sos jest zbyt gęsty, dolewamy trochę ciepłej wody.
Na koniec dodajemy wcześniej podsmażone tofu i mieszamy.
Makaron przekładamy na talerz, polewamy sosem grzybowym z tofu i podajemy na ciepło.