![Soczysta sałatka z selerem, jabłkiem i kurczakiem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/06131041/Soczysta-salatka-z-selerem-jablkiem-i-kurczakiem.jpg)
Soczysta sałatka z selerem, jabłkiem i kurczakiem
Lubisz łączyć z pozoru przeciwstawne smaki? Nasza soczysta sałatka z selerem, jabłkiem i kurczakiem jest właśnie dla Ciebie! Ten ekspresowy przepis łączy orzeźwiające jabłko i słodkie winogrona z wyrazistym selerem naciowym w pysznej kompozycji smakowej. O odpowiednią zawartość białka dba tu jeszcze mięso z kurczaka, zaś całość dopełnia sos na bazie musztardy i jogurtu. Taka sałatka sprawdzi się idealnie, gdy masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Smacznego!
![Soczysta sałatka z selerem, jabłkiem i kurczakiem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/06131044/soczysta.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
150 g
|
winogron
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut na średnim ogniu).
W miseczce mieszamy musztardę, jogurt, sól i pieprz.
Mięso, seler i jabłko kroimy w kostkę, winogrona na połówki. Orzechy siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy na talerzu. Przed podaniem polewamy dressingiem.