
Soczysta pierś z kurczaka z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową
Idealna dla całej rodziny, pysznie sycąca i pełna wartościowych składników odżywczych. Taka jest soczysta pierś z kurczaka z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową, czyli przepis na obiad perfekcyjny na lato. Marynowana w przyprawach pierś z kurczaka łączy się tu z delikatnymi ziemniaczkami i orzeźwiającą fasolką tworząc obłędne połączenie. Taki obiad jest dodatkowo źródłem białka, błonnika, witaminy B12 czy folianów. Nie czekaj, wypróbuj!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
200 g
|
fasolki szparagowej
|
150 g
|
mięsa z kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
1,5
|
łyżki bułki tartej
15 g
|
1
|
łyżeczka kopru
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie szorujemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy zimną wodą 1 cm ponad ich poziom, solimy i gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy solą, pieprzem, słodką papryką oraz granulowanym czosnkiem z każdej strony.
Gdy ziemniaki gotują się już od około 10 minut, do garnka dodajemy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę szparagową. Gotujemy wszystko razem przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Fasolka powinna pozostać lekko chrupiąca (al dente).
W czasie gdy warzywa się gotują, na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy na średnim ogniu. Kładziemy zamarynowaną pierś z kurczaka i smażymy przez około 5-7 minut z każdej strony, aż mięso będzie w pełni ugotowane i nabierze pięknego, złotobrązowego koloru. Po usmażeniu zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy na chwilę, aby „odpoczęło”.
Na małej, czystej i suchej patelni rozpuszczamy masło. Gdy będzie płynne, wsypujemy bułkę tartą. Zmniejszamy ogień do minimum i ciągle mieszając, prażymy bułkę, aż stanie się złocista i aromatyczna. Uważamy, aby jej nie przypalić.
Ugotowane ziemniaki i fasolkę odcedzamy. Na talerz wykładamy gorące ziemniaki oraz fasolkę szparagową, którą polewamy przygotowaną zasmażką z bułki tartej. Obok układamy usmażoną pierś z kurczaka. Całość obficie posypujemy świeżym koperkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.