Kurczak w kremowym sosie pesto

Kurczak w kremowym sosie pesto

Szybkie przygotowanie, sytość na długo i mnóstwo wartości odżywczych – kurczak w kremowym sosie pesto poleca się na obiad! Taki makaron z kremowym sosem i dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz szpinaku świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Ten pełnowartościowy, pełen folianów, witaminy C, potasu i błonnika pokarmowego posiłek z łatwością zabierzesz także do pracy. Wypróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kurczak w kremowym sosie pesto
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

614 kcal Kalorie
38 g Białko
31 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
423 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu pełnoziarnistego
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
6
łyżeczek pesto zielonego
30 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
100 g
 szpinaku
13,9
łyżki śmietanki
250 g
1,5
łyżki parmezanu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

614 kcal Kalorie
38 g Białko
31 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
423 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Możemy zostawić ok 50 ml wody z gotowania, aby rozrzedzić sos.

2

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, przyprawiamy papryką. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.

3

Ściągamy mięso z patelni, nie myjemy jej. Wrzucamy pokrojone na pół pomidorki i pesto, podgrzewamy.

4

Dodajemy szpinak, a gdy zmięknie, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy sos.

5

Dodajemy kurczaka i parmezan. Podajemy z makaronem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?