Soczewicowa z chorizo
Czy wiesz, że soczewica jest świetnym źródłem witaminy B1, cynku, żelaza i pełnowartościowego białka? Wnioski: zdecydowanie warto więc korzystać z niej w kuchni! Nie masz pomysłu na przepisy z soczewicą? Nasza soczewicowa z chorizo przychodzi na ratunek! Ta super pożywna zupa sprawdzi się idealnie jako obiad na chłodne dni…i nie tylko. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
soczewicy czerwonej
|
20
|
plastrów chorizo
140 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka korzenia pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki korzenia selera
100 g
|
11
|
sztuk ziemniaków
770 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
6
|
łyżeczek świeżej natki pietruszki
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy na sitku i zaczynamy gotować w garnku z 1,5 l osolonej wody.
Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 5 minut. Następnie przekładamy kiełbasę do garnka z soczewicą. Tłuszcz na patelni pozostawiamy do późniejszego użycia.
Kroimy czosnek, cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni przez 5 minut, po czym wlewamy 1 łyżkę wazową wody z soczewicy. Mieszamy i całość dodajemy do garnka.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Dodajemy listki laurowe i solimy. Całość gotujemy przez 25 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Siekamy pietruszkę i dodajemy do zupy. Smacznego!