 
      Soczewicowa z chorizo
Czy wiesz, że soczewica jest świetnym źródłem witaminy B1, cynku, żelaza i pełnowartościowego białka? Wnioski: zdecydowanie warto więc korzystać z niej w kuchni! Nie masz pomysłu na przepisy z soczewicą? Nasza soczewicowa z chorizo przychodzi na ratunek! Ta super pożywna zupa sprawdzi się idealnie jako obiad na chłodne dni…i nie tylko. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            300 g 
           | 
               soczewicy czerwonej
             | 
| 
            20
           | 
              plastrów chorizo
             
                140 g
               | 
| 
            2
           | 
              ząbki czosnku
             
                12 g
               | 
| 
            2
           | 
              sztuki cebuli
             
                160 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka marchwi
             
                80 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka korzenia pietruszki
             
                50 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki korzenia selera
             
                100 g
               | 
| 
            11
           | 
              sztuk ziemniaków
             
                770 g
               | 
| 
            2
           | 
              sztuki liści laurowych
             
                2 g
               | 
| 
            6
           | 
              łyżeczek świeżej natki pietruszki
             
                30 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli 
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy na sitku i zaczynamy gotować w garnku z 1,5 l osolonej wody.
Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 5 minut. Następnie przekładamy kiełbasę do garnka z soczewicą. Tłuszcz na patelni pozostawiamy do późniejszego użycia.
Kroimy czosnek, cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni przez 5 minut, po czym wlewamy 1 łyżkę wazową wody z soczewicy. Mieszamy i całość dodajemy do garnka.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Dodajemy listki laurowe i solimy. Całość gotujemy przez 25 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Siekamy pietruszkę i dodajemy do zupy. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        