Śniadaniowa tortilla z jajkiem

Śniadaniowa tortilla z jajkiem

Tortilla świetnie smakuje w wersji obiadowej – jako baza do wrapu albo quesadilli. Ale ten delikatny pszenny placek idealnie sprawdzi się też o poranku. Dowód? Nasza śniadaniowa tortilla z jajkiem! Ten prosty przepis to aż 25 g białka i 6 g błonnika w porcji, a do tego moc wapnia, witaminy B2 i przeciwnowotworowego likopenu. Koniecznie wypróbuj, a pokochasz jej smak od pierwszego kęsa!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 24 ocen)
Śniadaniowa tortilla z jajkiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

516 kcal Kalorie
27 g Białko
30 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1119 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajek
112 g
0,5
sztuki pomidora
80 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,3
sztuki sera typu feta
50 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

516 kcal Kalorie
27 g Białko
30 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1119 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Oliwę rozgrzewamy na patelni.

2

Jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie mieszamy.

3

Cebulę drobno siekamy.

4

Plastry pomidora oraz cebulę układamy na patelni. Chwilę smażymy. Następnie zalewamy masą jajeczną. Całość przykrywamy tortillą. Smażymy do ścięcia jajek (jak omlet). Aby sprawdzić stopień ścięcia jajek, delikatnie odchylamy kawałek tortilli przy pomocy widelca. Kiedy jajka będą odpowiednio ścięte, odwracamy tortillę. Możemy to zrobić, korzystając z pokrywki lub talerza: zsuwamy tortillę na talerz, a następnie odwracamy ją i ponownie przekładamy na patelnię. Podsmażamy drugą stronę do uzyskania złocistego koloru.

5

Posypujemy kawałkami sera. Składamy i zapiekamy przez chwilę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.