
Śniadaniowa tortilla z jajkiem
Tortilla świetnie smakuje w wersji obiadowej – jako baza do wrapu albo quesadilli. Ale ten delikatny pszenny placek idealnie sprawdzi się też o poranku. Dowód? Nasza śniadaniowa tortilla z jajkiem! Ten prosty przepis to aż 25 g białka i 6 g błonnika w porcji, a do tego moc wapnia, witaminy B2 i przeciwnowotworowego likopenu. Koniecznie wypróbuj, a pokochasz jej smak od pierwszego kęsa!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,3
|
sztuki sera typu feta
50 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oliwę rozgrzewamy na patelni.
Jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie mieszamy.
Cebulę drobno siekamy.
Plastry pomidora oraz cebulę układamy na patelni. Chwilę smażymy. Następnie zalewamy masą jajeczną. Całość przykrywamy tortillą. Smażymy do ścięcia jajek (jak omlet). Aby sprawdzić stopień ścięcia jajek, delikatnie odchylamy kawałek tortilli przy pomocy widelca. Kiedy jajka będą odpowiednio ścięte, odwracamy tortillę. Możemy to zrobić, korzystając z pokrywki lub talerza: zsuwamy tortillę na talerz, a następnie odwracamy ją i ponownie przekładamy na patelnię. Podsmażamy drugą stronę do uzyskania złocistego koloru.
Posypujemy kawałkami sera. Składamy i zapiekamy przez chwilę.