Śniadaniowa tortilla z jajkiem

Śniadaniowa tortilla z jajkiem

Tortilla świetnie smakuje w wersji obiadowej – jako baza do wrapu albo quesadilli. Ale ten delikatny pszenny placek idealnie sprawdzi się też o poranku. Dowód? Nasza śniadaniowa tortilla z jajkiem! Ten prosty przepis to aż 25 g białka i 6 g błonnika w porcji, a do tego moc wapnia, witaminy B2 i przeciwnowotworowego likopenu. Koniecznie wypróbuj, a pokochasz jej smak od pierwszego kęsa!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 3 ocen)
Śniadaniowa tortilla z jajkiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

512 kcal Kalorie
27 g Białko
30 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1119 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajek
112 g
0,5
sztuki pomidora
80 g
1
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,3
sztuki sera typu feta
50 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

512 kcal Kalorie
27 g Białko
30 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1119 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Oliwę rozgrzewamy na patelni.

2

Jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

3

Plastry pomidora układamy na patelni. Zalewamy masą jajeczną. Przykrywamy tortillą. Smażymy do ścięcia jajek. Odwracamy.

4

Posypujemy kawałkami sera. Składamy i zapiekamy przez chwilę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?