Smażony ryż z kurczakiem i kiełkami soi
Lubisz kuchnię azjatycką? Postaw na smażony ryż z kurczakiem i kiełkami soi! Znajdziesz w nim prawdziwą kwintesencję aromatów i smaków wprost z Dalekiego Wschodu – i na chwilę przeniesiesz się wyobraźnią w ten odległy zakątek świata. Sekret tej pysznej potrawy? Tkwi w przyprawach – głównie połączeniu rozgrzewających nut imbiru i cynamonu z orzeźwiającym szczypiorkiem. Całości trudno się oprzeć – i nie trzeba tego robić, bo taki obiad jest też bardzo wartościowy odżywczo. Dość powiedzieć, że poza pełnowartościowym białkiem dostarcza także mocy witamin z grupy B i błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
opakowanie groszku konserwowego
240 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
3
|
łyżki kiełków soi
45 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka i paprykę kroimy w paski. Cebulę, imbir i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej.
Podsmażamy imbir, czosnek, cebulę. Następnie na patelnię dodajemy kurczaka, smażymy przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy paprykę i groszek, mieszamy, smażymy 3 minuty.
Dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy, wlewamy sos sojowy, dodajemy kiełki soi, cynamon i pieprz.
Całość smażymy 2 minuty, następnie wykładamy na talerz. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!