Smażony ryż z kurczakiem i kiełkami soi

Smażony ryż z kurczakiem i kiełkami soi

Lubisz kuchnię azjatycką? Postaw na smażony ryż z kurczakiem i kiełkami soi! Znajdziesz w nim prawdziwą kwintesencję aromatów i smaków wprost z Dalekiego Wschodu – i na chwilę przeniesiesz się wyobraźnią w ten odległy zakątek świata. Sekret tej pysznej potrawy? Tkwi w przyprawach – głównie połączeniu rozgrzewających nut imbiru i cynamonu z orzeźwiającym szczypiorkiem. Całości trudno się oprzeć – i nie trzeba tego robić, bo taki obiad jest też bardzo wartościowy odżywczo. Dość powiedzieć, że poza pełnowartościowym białkiem dostarcza także mocy witamin z grupy B i błonnika. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Smażony ryż z kurczakiem i kiełkami soi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

511 kcal Kalorie
37 g Białko
9 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
879 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oleju
10 g
1
sztuka papryki
170 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
opakowanie groszku konserwowego
240 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
2
plastry imbiru
10 g
3
łyżki kiełków soi
45 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

511 kcal Kalorie
37 g Białko
9 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
879 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

2

Kurczaka i paprykę kroimy w paski. Cebulę, imbir i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej.

3

Podsmażamy imbir, czosnek, cebulę. Następnie na patelnię dodajemy kurczaka, smażymy przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy paprykę i groszek, mieszamy, smażymy 3 minuty.

4

Dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy, wlewamy sos sojowy, dodajemy kiełki soi, cynamon i pieprz.

5

Całość smażymy 2 minuty, następnie wykładamy na talerz. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.