Smażony ryż z brokułami i tofu
Lubisz kuchnię azjatycką? Wypróbuj nasz przepis na smażony ryż z brokułami i tofu, a aromaty i smaki kuchni dalekiej Azji otulą Cię już od pierwszego kęsa. Znajdziesz tu między innymi takie charakterystyczne dla azjatyckiej tradycji kulinarnej produkty jak sezam, tofu, tahini czy imbir. Całość jest nie tylko pyszna, ale też mega pożywna i bogata w wartościowe składniki odżywcze. Jakie? Między innymi białko, błonnik, witaminę E, witaminę C, beta-karoten czy żelazo. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
łyżeczka tahini
6 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
15 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
200 g
|
brokuła
|
1
|
łyżka kiełków soi
15 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji.
W miseczce łączymy sos sojowy, syrop klonowy, tahini oraz masło orzechowe. Dodajemy 2 łyżeczki wody, następnie wkładamy do sosu pokrojone tofu.
Imbir i czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w cieniutkie słupki, brokuła kroimy na małe kawałki.
Na patelni smażymy tofu po 2 min z każdej strony. Dodajemy marchewkę i brokuła, smażymy jeszcze przez 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulkę i imbir. Podsmażamy przez 3 minuty.
Dodajemy ryż, tofu z warzywami i resztę sosu. Podsmażamy przez 3 minuty, mieszając. Dodajemy kiełki soi.
Przekładamy na talerz i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.