Smażony makaron chow mein z tofu i warzywami
Smażony makaron chow mein, czyli klasyczne danie kuchni chińskiej, to pyszne połączenie specjalnego, przeznaczonego do smażenia makaronu, świeżych warzyw, jajka i tofu. W naszej wersji, danie to zawiera składniki charakterystyczne dla kuchni Państwa Środka, takie jak imbir, sos sojowy czy kiełki soi, dzięki czemu smakuje ono jak z najlepszej, chińskiej restauracji. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu chow mein
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
100 g
|
fasolki szparagowej
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
3,5
|
łyżki kiełków soi
52 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew kroimy w plasterki, imbir, czosnek i cebulę kroimy drobno, z fasolki odcinamy końcówki i dzielimy na pół, paprykę kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, imbir i cebulę, mieszamy, wlewamy jajko i ciągle mieszamy.
Zdejmujemy wszystko z patelni do miseczki, na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną marchewkę, fasolkę i tofu pokrojone w kostkę przez 4 minuty, dodajemy sos sojowy oraz warzywa z jajkiem.
Wrzucamy makaron, całość razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy makaron z kiełkami. Smacznego!