 
      Smażony makaron chow mein z tofu i warzywami
Smażony makaron chow mein, czyli klasyczne danie kuchni chińskiej, to pyszne połączenie specjalnego, przeznaczonego do smażenia makaronu, świeżych warzyw, jajka i tofu. W naszej wersji, danie to zawiera składniki charakterystyczne dla kuchni Państwa Środka, takie jak imbir, sos sojowy czy kiełki soi, dzięki czemu smakuje ono jak z najlepszej, chińskiej restauracji. Spróbuj koniecznie!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            100 g 
           | 
               makaronu chow mein
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka marchewki 
             
                80 g
               | 
| 
            1
           | 
              plaster imbiru
             
                5 g
               | 
| 
            2
           | 
              ząbki czosnku
             
                12 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli 
             
                80 g
               | 
| 
            100 g 
           | 
               fasolki szparagowej
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka papryki czerwonej
             
                170 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka jajka
             
                56 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie tofu naturalnego
             
                180 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki sosu sojowego
             
                20 g
               | 
| 
            3,5
           | 
              łyżki kiełków soi 
             
                52 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew kroimy w plasterki, imbir, czosnek i cebulę kroimy drobno, z fasolki odcinamy końcówki i dzielimy na pół, paprykę kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, imbir i cebulę, mieszamy, wlewamy jajko i ciągle mieszamy.
Zdejmujemy wszystko z patelni do miseczki, na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną marchewkę, fasolkę i tofu pokrojone w kostkę przez 4 minuty, dodajemy sos sojowy oraz warzywa z jajkiem.
Wrzucamy makaron, całość razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy makaron z kiełkami. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        