Smażone placuszki kukurydziane
Lubisz placki ziemniaczane, ale masz ochotę na urozmaicenie? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smażone placuszki kukurydziane, czyli proste śniadanie inspirowane kuchnią Meksyku i Ameryki Południowej. Do ich przygotowania potrzebna Ci będzie podwójna dawka kukurydzy – mąka kukurydziana i kukurydza konserwowa, a do tego jajka, mleko, olej, mąka pszenna, sól oraz proszek do pieczenia. Chrupiącą strukturę placuszków idealnie dopełnia sos – wyrazisty majonez połączony z czosnkiem i jogurtem. Do tego świeża sałatka ogórkowo-pomidorowa i gotowe – czeka na Ciebie cudownie pyszna uczta. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Placuszki: |
|
10
|
łyżek mąki kukurydzianej
100 g
|
12,5
|
łyżki mąki pszennej
150 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos: |
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
Sałatka: |
|
100 g
|
miksu sałat
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
Dodajemy jajka, olej, mleko i odsączoną kukurydzę. Dokładnie mieszamy.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Niewielkie porcje ciasta nakładamy łyżką, zachowując odstępy między placuszkami. Smażymy do ścięcia smażonej strony, następnie przy pomocy płaskiej łopatki przekładamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z limonki.
Placuszki podajemy z sosem.
Składniki sałatki kroimy na kawałki, mieszamy i polewamy sokiem z cytryny.
Placuszki podajemy z sosem i sałatką.