Słoneczna sałatka z mango i ciecierzycy
Lubisz oryginalne połączenia smaków? Nasza słoneczna sałatka z mango i ciecierzycy podbije Twoje serce! Soczyste, słodkie mango tworzy tu nietuzinkowy duet z lekko orzechową, sycącą ciecierzycą. Do tego dołączają jeszcze kremowe awokado, delikatne tofu i sos na bazie miodu. Taki posiłek to prawdziwa eksplozja smaków i…bomba składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. magnez, żelazo, wapń, beta-karoten, foliany czy witaminę E. Koniecznie wypróbuj ten przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka awokado
140 g
|
200 g
|
mango
|
100 g
|
miksu sałat
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
6
|
szczypt pieprzu
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Ciecierzycę odsączamy. Tofu kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Skrapiamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut (na złoty kolor). Studzimy.
Awokado i mango obieramy, kroimy w kostkę. Jeżeli korzystamy z mrożonego mango to należy wyjąć je odpowiednio wcześnie, aby się rozmroziło.
Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce.
Na talerzu układamy sałatę, awokado, mango, ciecierzycę oraz tofu (możemy wymieszać). Całość polewamy dressingiem.