Słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką
Wegański obiad pełen białka? Postaw na słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką. Znajdziesz tu nie tylko moc pełnowartościowego białka, ale także błonnik, żelazo, wapń, beta-karoten, foliany i witaminę C. Całość tworzy świetne połączenie smaków, które z powodzeniem zastąpi klasyczny „mięsny” obiad. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
plastra imbiru (2 cm)
2,5 g
|
100 g
|
fasolki szparagowej
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka octu ryzowego
10 g
|
surówka |
|
300 g
|
kapusty pekińskiej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, tofu pokrojone w kostkę, 1 ząbek czosnku, imbir. Wszystko smażymy przez 5 minut, dodajemy pora, fasolkę szparagową i podsmażamy jeszcze 3 minuty.
Mieszamy ze sobą sos sojowy, miód, ocet i dodajemy do tofu, mieszamy i krótko podsmażamy.
Kapustę pekińską drobno siekamy, imbir, czosnek, startą marchewkę, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
Na talerzu podajemy ryż, tofu oraz surówkę.
Smacznego!