
Śledzie z curry i musztardą
Komu śledzika? Większość z nas kojarzy śledzie z Wigilią i rzadko sięga po nie w innych miesiącach niż grudzień. A to wielka szkoda! Śledzie są bowiem jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym. I to nie koniec ich zalet, bo te morskie ryby zawierają także mnóstwo cynku, jodu, potasu i witamin: D, E, PP, B2 i B6. Dlatego warto je jeść częściej niż od święta – zwłaszcza gdy masz w odwodzie przepis na śledzie z curry i musztardą. W tej wyrazistej odsłonie ryba zyskuje zupełnie nowy wymiar.

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2,5
|
porcji śledzi w oleju
250 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
4
|
łyżeczki majonezu
40 g
|
4
|
łyżeczki musztardy
40 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ponad poziom cebuli. Po 10 minutach odcedzamy.
Jogurt, majonez, musztardę, przyprawy i cebulę mieszamy.
Śledzie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem.
Aromatyczne i szybkie do zrobienia śledzie z curry i musztardą
Zaledwie 10 minut. Dokładnie tyle potrzebujesz, aby przygotować pyszne śledzie w sosie musztardowym z curry, do których wykonania trzeba tylko 7 składników. Co zaś zyskujesz? 18 gramów białka i posiłek, który idealnie sprawdzi się podczas redukcji lub wtedy, gdy próbujesz włączyć do swojego jadłospisu większą ilość ryb. Zaletą tej potrawy jest także dodatek wyrazistych przypraw, czyli curry oraz kurkumy. To wspaniałe źródła antyoksydantów, idealnie pasujące do tego dania.
Śledzie w sosie musztardowym z curry idealne na święta
Wiele świątecznych przepisów z rybą to dania dość czasochłonne w przygotowaniu. Ale te śledzie w sosie musztardowym pokazują coś zupełnie innego! Bo to posiłek szybki do zrobienia, a przy tym bardzo smaczny. Oczywiście wcale nie trzeba rezygnować z wigilijnego karpia. Ryby w innych wariantach to jednak zawsze dobry dodatek na świąteczny stół, a w przypadku tego przepisu nie trzeba poświęcać mu dużo czasu. Koniecznie je wypróbuj!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.