Śledzie w sosie musztardowym z nutą curry
Komu śledzika? Większość z nas kojarzy śledzie z Wigilią i rzadko sięga po nie w innych miesiącach niż grudzień. A to wielka szkoda! Śledzie są bowiem jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym. I to nie koniec ich zalet, bo te morskie ryby zawierają także mnóstwo cynku, jodu, potasu i witamin: D, E, PP, B2 i B6. Dlatego warto je jeść częściej niż od święta – zwłaszcza gdy masz w odwodzie przepis na śledzie w sosie musztardowym z nutą curry. W tej wyrazistej odsłonie ryba zyskuje zupełnie nowy wymiar. P.S. – na Wigilii też sprawdzą się perfekcyjnie. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2,5
|
porcji śledzi w oleju
250 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu
200 g
|
4
|
łyżeczki majonezu
40 g
|
4
|
łyżeczki musztardy
40 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ponad poziom cebuli. Po 10 minutach odcedzamy.
Jogurt, majonez, musztardę, przyprawy i cebulę mieszamy.
Śledzie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem.