
Seitanowe nuggetsy
Nuggetsy to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Czy wiesz jednak, że możesz je przygotować również w wersji wege? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na seitanowe nuggetsy i przekonaj się, jakie to proste! Wystarczy, że przygotowany seitan obtoczysz w przyprawach, bułce tartej i napoju roślinnym, a potem usmażysz – i gotowe. Takie nuggetsy pysznie smakują podane z sosem czosnkowym i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania seitanu instant
75 g
|
0,3
|
szklanki mleka roślinnego
75 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżki bułki tartej
40 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Surówka z czerwonej kapusty: |
|
200 g
|
kapusty czerwonej
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu roślinnego
60 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Sos czosnkowy: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu roślinnego
75 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub używamy gotowego. Seitana kroimy na małe kawałki wielkości nuggetsów.
W misce mieszamy przyprawy wedle uznania i posypujemy nimi kawałki seitanu. Każdy kawałek seitanu maczamy w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej, lekko dociskając panierkę.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Smażymy nuggetsy po około 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
W misce mieszamy jogurt i majonez. Dodajemy sok z cytryny, erytrol, sól i pieprz wedle uznania. Dodajemy kapustę i marchewkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Czosnek ścieramy na drobnej tarce. W małej miseczce mieszamy z jogurt, czosnek, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nuggetsy podajemy z surówką i sosem czosnkowym.