Seitan z ryżem jaśminowym i orzechowym sosem
Seitan to świetna, roślinna alternatywa dla mięsa – i mega źródło białka. Jak wykorzystać go w kuchni? Nasz przepis na seitan z ryżem jaśminowym i orzechowym sosem będzie strzałem w dziesiątkę! To inspirowane kuchnią azjatycką danie to połączenie smażonego w przyprawach seitanu, delikatnego ryżu i soczystego brokuła. Całość dopełnia jeszcze wyrazisty sos na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i soku z limonki. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania seitanu instant
75 g
|
100 g
|
ryżu jaśminowego
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
300 g
|
brokuła
|
Sos orzechowy: |
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
0,5
|
łyżeczki płatków chili
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego.
Myjemy brokuł, dzielimy go na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom warzyw). Gotujemy na średnim ogniu przez 5–7 minut (czas liczony od zagotowania wody), aż będzie miękki, ale wciąż jędrny.
Kroimy seitan w małe kawałki lub paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sos sojowy i seitan. Smażymy na średnim ogniu, aż seitan stanie się złocisty i lekko chrupiący.
W małym rondelku mieszamy wszystkie składniki sosu: masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i kremowy. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Opcjonalnie dodajemy płatki chili.
Na talerzach układamy ryż, brokuł i seitan. Polewamy wszystko sosem orzechowym.