Seitan z ryżem jaśminowym i orzechowym sosem

Seitan z ryżem jaśminowym i orzechowym sosem

Seitan to świetna, roślinna alternatywa dla mięsa – i mega źródło białka. Jak wykorzystać go w kuchni? Nasz przepis na seitan z ryżem jaśminowym i orzechowym sosem będzie strzałem w dziesiątkę! To inspirowane kuchnią azjatycką danie to połączenie smażonego w przyprawach seitanu, delikatnego ryżu i soczystego brokuła. Całość dopełnia jeszcze wyrazisty sos na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i soku z limonki. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Seitan z ryżem jaśminowym i orzechowym sosem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

539 kcal Kalorie
41 g Białko
16 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
916 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania seitanu instant
75 g
100 g
 ryżu jaśminowego
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
300 g
 brokuła

Sos orzechowy:

3
łyżeczki masła orzechowego
30 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżka soku z limonki
6 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
0,2
szklanki wody
50 g
0,5
łyżeczki płatków chili
2,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

539 kcal Kalorie
41 g Białko
16 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
916 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Gotujemy ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego.

3

Myjemy brokuł, dzielimy go na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom warzyw). Gotujemy na średnim ogniu przez 5–7 minut (czas liczony od zagotowania wody), aż będzie miękki, ale wciąż jędrny.

4

Kroimy seitan w małe kawałki lub paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sos sojowy i seitan. Smażymy na średnim ogniu, aż seitan stanie się złocisty i lekko chrupiący.

5

W małym rondelku mieszamy wszystkie składniki sosu: masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i kremowy. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Opcjonalnie dodajemy płatki chili.

6

Na talerzach układamy ryż, brokuł i seitan. Polewamy wszystko sosem orzechowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.