Seitan z ryżem jaśminowym i orzechowym sosem
Seitan to świetna, roślinna alternatywa dla mięsa – i mega źródło białka. Jak wykorzystać go w kuchni? Nasz przepis na seitan z ryżem jaśminowym i orzechowym sosem będzie strzałem w dziesiątkę! To inspirowane kuchnią azjatycką danie to połączenie smażonego w przyprawach seitanu, delikatnego ryżu i soczystego brokuła. Całość dopełnia jeszcze wyrazisty sos na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i soku z limonki. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania seitanu instant
             
                          
                75 g
               
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               ryżu jaśminowego
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki sosu sojowego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki słodkiej
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            300 g 
           
         | 
        
           
               brokuła
             
                       | 
          
          Sos orzechowy: | 
          |
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżeczki masła orzechowego
             
                          
                30 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka sosu sojowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka soku z limonki
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka syropu klonowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,2
           
         | 
        
           
              szklanki wody
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki płatków chili
             
                          
                2,5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego.
Myjemy brokuł, dzielimy go na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom warzyw). Gotujemy na średnim ogniu przez 5–7 minut (czas liczony od zagotowania wody), aż będzie miękki, ale wciąż jędrny.
Kroimy seitan w małe kawałki lub paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sos sojowy i seitan. Smażymy na średnim ogniu, aż seitan stanie się złocisty i lekko chrupiący.
W małym rondelku mieszamy wszystkie składniki sosu: masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i kremowy. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Opcjonalnie dodajemy płatki chili.
Na talerzach układamy ryż, brokuł i seitan. Polewamy wszystko sosem orzechowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.