Teriyaki nie kurczak

Teriyaki nie kurczak

Chińczyk w wersji wegańskiej? A czemu nie! Przepis na teriyaki nie kurczak to świetna alternatywa na obiad, jeśli ograniczasz mięso i masz ochotę na coś bardziej egzotycznego. Cały sekret potrawy tkwi w sosie – miód, ostra papryka i sos sojowy – oblane nim kotlety sojowe do złudzenia przypominają kurczaka. Całość dopełnia ryż, sałatka z marchewki i ogórka oraz sezam. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Teriyaki nie kurczak
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

554 kcal Kalorie
23 g Białko
18 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
4807 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
5
sztuk kotletów sojowych
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Sos:

2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,1
szklanki wody
30 g
0,5
łyżki skrobi ziemniaczanej
5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g

Do podania

50 g
 ryżu basmati
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka marchewki
80 g
2
łyżeczki nasion sezamu
10 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

554 kcal Kalorie
23 g Białko
18 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
4807 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą ponad wysokość kotletów i zostawiamy do namięknięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odciskamy nadmiar płynu z kotletów sojowych.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Kotlety sojowe dzielimy na kawałki i posypujemy przyprawami. W miseczce mieszamy składniki sosu.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kotlety sojowe i obsmażamy do zarumienienia. Następnie wlewamy sos, mieszamy dokładnie i podsmażamy jeszcze przez ok. 1-2 minuty stale mieszając. Część sosu możemy pozostawić do polania dania.

5

Warzywa kroimy w drobne plasterki lub słupki.

6

Na talerzu układamy ryż, kotlety i pokrojone warzywa. Całość polewamy sosem, jeśli nie dodawaliśmy całego na patelnię.

7

Gotowe danie posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.