Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Seitan w sosie teriyaki

Seitan w sosie teriyaki

Seitan to roślinny produkt wysokobiałkowy wyprodukowany z pszenicy, zyskujący coraz większą popularność. Masz ochotę na seitan w wersji nawiązującej do kuchni azjatyckiej? Nasz przepis na seitan w sosie teriyaki będzie strzałem w dziesiątkę! O odpowiedni smak i aromat dba tu mieszanka wyrazistych przypraw – a całość świetnie smakuje podana z ryżem, sezamem i warzywami. Takie danie zawiera 25 g białka w porcji, a dodatkowo jest dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Seitan w sosie teriyaki
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

413 kcal Kalorie
26 g Białko
8 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
994 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
200 g
 ryżu basmati
0,7
opakowania seitanu
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
150 g
 fasolki szparagowej

Sos:

7
łyżek sosu sojowego
70 g
3
łyżeczki syropu klonowego
30 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
1
łyżka skrobi kukurydzianej
10 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

413 kcal Kalorie
26 g Białko
8 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
994 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Seitan przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub używamy gotowego.

3

Paprykę, marchew i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę na kawałki.

4

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy kawałki seitan przez 5-7 minut na złoty kolor. Przekładamy na talerz.

5

Na tej samej patelni podsmażamy warzywa.

6

W małym garnku mieszamy sos sojowy, syrop klonowy, posiekany imbir, czosnek, skrobie i sezam.

7

Podgrzewamy do połączenia składników.

8

Na patelni mieszamy warzywa, seitan i sos.

9

Podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.