Seitan w sosie teriyaki
Seitan to roślinny produkt wysokobiałkowy wyprodukowany z pszenicy, zyskujący coraz większą popularność. Masz ochotę na seitan w wersji nawiązującej do kuchni azjatyckiej? Nasz przepis na seitan w sosie teriyaki będzie strzałem w dziesiątkę! O odpowiedni smak i aromat dba tu mieszanka wyrazistych przypraw – a całość świetnie smakuje podana z ryżem, sezamem i warzywami. Takie danie zawiera 25 g białka w porcji, a dodatkowo jest dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
0,7
|
opakowania seitanu
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
150 g
|
fasolki szparagowej
|
Sos: |
|
7
|
łyżek sosu sojowego
70 g
|
3
|
łyżeczki syropu klonowego
30 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
łyżka skrobi kukurydzianej
10 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Seitan przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub używamy gotowego.
Paprykę, marchew i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy kawałki seitan przez 5-7 minut na złoty kolor. Przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy warzywa.
W małym garnku mieszamy sos sojowy, syrop klonowy, posiekany imbir, czosnek, skrobie i sezam.
Podgrzewamy do połączenia składników.
Na patelni mieszamy warzywa, seitan i sos.
Podajemy z ryżem.