Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką
O idealnym obiedzie moglibyśmy pisać długo. Ale po co, skoro wystarczy, że przygotujesz nasz schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką, a poznasz wszystkie jego tajniki. Aromatyczny, smaczny i sycący. Skusisz się?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
kaszy gryczanej
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
17
|
sztuk brukselki
289 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
300 g
|
schabu wieprzowego
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
5
|
łyżek kaparów
50 g
|
0,5
|
łyżeczki koperku
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Brukselkę obieramy z wierzchniej warstwy , przekrajamy na pół. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut w trybie termoobieg.
Schab myjemy, kroimy na 1 cm plastry, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy schab. Schab pieczemy około 15 minut. Możemy piec razem z warzywami.
W rondlu rozgrzewamy pozostałą oliwę, smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mleko, zagotowujemy.
Gotujące się mleko zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.
Po chwili dodajemy kapary, doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczony schab podajemy z warzywami posypanymi posiekanym koperkiem, kasza i sosem kaparowym.
Smacznego!