Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką

Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką

O idealnym obiedzie moglibyśmy pisać długo. Ale po co, skoro wystarczy, że przygotujesz nasz schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką, a poznasz wszystkie jego tajniki. Aromatyczny, smaczny i sycący. Skusisz się?

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

451 kcal Kalorie
36 g Białko
11 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
567 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
150 g
 kaszy gryczanej
2
sztuki marchwi
160 g
17
sztuk brukselki
289 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
300 g
 schabu wieprzowego
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
0,5
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
5
łyżek kaparów
50 g
0,5
łyżeczki koperku
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

451 kcal Kalorie
36 g Białko
11 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
567 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

2

Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Brukselkę obieramy z wierzchniej warstwy , przekrajamy na pół. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.

3

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut w trybie termoobieg.

4

Schab myjemy, kroimy na 1 cm plastry, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.

5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy schab. Schab pieczemy około 15 minut. Możemy piec razem z warzywami.

6

W rondlu rozgrzewamy pozostałą oliwę, smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mleko, zagotowujemy.

7

Gotujące się mleko zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.

8

Po chwili dodajemy kapary, doprawiamy solą i pieprzem.

9

Upieczony schab podajemy z warzywami posypanymi posiekanym koperkiem, kasza i sosem kaparowym.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.