Schab z dynią

Schab z dynią

Dynia kojarzy Ci się tylko z Halloweenowymi lampionami? Czas to zmienić! Wypróbuj nasz przepis na schab z dynią i przekonaj się, że warzywo stanowi pyszny dodatek do pełnowartościowego obiadu. Dzięki dodatkowi dyni potrawy zyskują lekko słodki posmak, a także…solidną dawkę przeciwutleniającego beta-karotenu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
2,83/5
(z 6 ocen)
Schab z dynią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

381 kcal Kalorie
29 g Białko
7 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
372 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 ryżu basmati
1
łyżeczka kurkumy
2 g
400 g
 schabu wieprzowego
1
łyżeczka tymianku
3 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka pora
140 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
300 g
 dyni
1,2
szklanki bulionu warzywnego
300 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

381 kcal Kalorie
29 g Białko
7 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
372 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody kurkumę. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.

2

Nagrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (odpowiednik z termoobiegiem to 170°C). Przygotowujemy naczynie żaroodporne, o takiej wielkości, by pomieściło wszystkie składniki.

3

Schab wieprzowy kroimy w plastry o grubości około 1–1,5 cm. Oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem suszonym oraz suszonym rozmarynem według własnego uznania.

4

Pora kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Podsmażamy pora, cebulę oraz czosnek przez około 4–5 minut, do zmięknięcia i zeszklenia. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

6

Na tej samej patelni, również na średnim ogniu smażymy plastry schabu wieprzowego po około 1 minucie z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Układamy mięso na warzywach w naczyniu żaroodpornym.

7

Dynię obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy startą dynię na mięsie. Całość zalewamy bulionem warzywnym. W przypadku użycia mrożonej dyni należy ją wcześniej rozmrozić.

8

Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut, aż mięso będzie miękkie, a dynia całkowicie się rozpadnie i połączy z bulionem w sos.

9

Danie podajemy na gorąco, razem z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera