Schab z dynią
Dynia kojarzy Ci się tylko z Halloweenowymi lampionami? Czas to zmienić! Wypróbuj nasz przepis na schab z dynią i przekonaj się, że warzywo stanowi pyszny dodatek do pełnowartościowego obiadu. Dzięki dodatkowi dyni potrawy zyskują lekko słodki posmak, a także…solidną dawkę przeciwutleniającego beta-karotenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
400 g
|
schabu wieprzowego
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
300 g
|
dyni
|
1,2
|
szklanki bulionu warzywnego
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody kurkumę.
Schab kroimy na plastry, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojonego pora, cebulę i czosnek.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na tej samej patelni smażymy pokrojony na kawałki schab przez 1 minutę z każdej strony i układamy w naczyniu na warzywach.
Dynię ścieramy na tarce i przekładamy na kawałki schabu, po czym zalewamy bulionem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, tryb góra-dół przez 45 minut .
Podajemy z ugotowanym ryżem.