 
      Schab z dynią
Dynia kojarzy Ci się tylko z Halloweenowymi lampionami? Czas to zmienić! Wypróbuj nasz przepis na schab z dynią i przekonaj się, że warzywo stanowi pyszny dodatek do pełnowartościowego obiadu. Dzięki dodatkowi dyni potrawy zyskują lekko słodki posmak, a także…solidną dawkę przeciwutleniającego beta-karotenu. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            200 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka kurkumy
             
                2 g
               | 
| 
            400 g 
           | 
               schabu wieprzowego
             | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka tymianku
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka rozmarynu
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                5 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka pora
             
                140 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli
             
                80 g
               | 
| 
            3
           | 
              ząbki czosnku
             
                18 g
               | 
| 
            300 g 
           | 
               dyni
             | 
| 
            1,2
           | 
              szklanki bulionu warzywnego
             
                300 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli 
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody kurkumę. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
Nagrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (odpowiednik z termoobiegiem to 170°C). Przygotowujemy naczynie żaroodporne, o takiej wielkości, by pomieściło wszystkie składniki.
Schab wieprzowy kroimy w plastry o grubości około 1–1,5 cm. Oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem suszonym oraz suszonym rozmarynem według własnego uznania.
Pora kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Podsmażamy pora, cebulę oraz czosnek przez około 4–5 minut, do zmięknięcia i zeszklenia. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, również na średnim ogniu smażymy plastry schabu wieprzowego po około 1 minucie z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Układamy mięso na warzywach w naczyniu żaroodpornym.
Dynię obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy startą dynię na mięsie. Całość zalewamy bulionem warzywnym. W przypadku użycia mrożonej dyni należy ją wcześniej rozmrozić.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut, aż mięso będzie miękkie, a dynia całkowicie się rozpadnie i połączy z bulionem w sos.
Danie podajemy na gorąco, razem z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        