
Schab z dynią
Dynia kojarzy Ci się tylko z Halloweenowymi lampionami? Czas to zmienić! Wypróbuj nasz przepis na schab z dynią i przekonaj się, że warzywo stanowi pyszny dodatek do pełnowartościowego obiadu. Dzięki dodatkowi dyni potrawy zyskują lekko słodki posmak, a także…solidną dawkę przeciwutleniającego beta-karotenu. Smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
400 g
|
schabu wieprzowego
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
300 g
|
dyni
|
1,2
|
szklanki bulionu warzywnego
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody kurkumę. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
Nagrzewamy piekarnik do 190°C, tryb góra–dół (odpowiednik z termoobiegiem to 170°C). Przygotowujemy naczynie żaroodporne, o takiej wielkości, by pomieściło wszystkie składniki.
Schab wieprzowy kroimy w plastry o grubości około 1–1,5 cm. Oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem suszonym oraz suszonym rozmarynem według własnego uznania.
Pora kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Podsmażamy pora, cebulę oraz czosnek przez około 4–5 minut, do zmięknięcia i zeszklenia. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, również na średnim ogniu smażymy plastry schabu wieprzowego po około 1 minucie z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Układamy mięso na warzywach w naczyniu żaroodpornym.
Dynię obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy startą dynię na mięsie. Całość zalewamy bulionem warzywnym. W przypadku użycia mrożonej dyni należy ją wcześniej rozmrozić.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut, aż mięso będzie miękkie, a dynia całkowicie się rozpadnie i połączy z bulionem w sos.
Danie podajemy na gorąco, razem z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.