Schab w sosie z porem i marchewką
Lubisz czasem testować przepisy w swojej kuchni przede wszystkim z mięsem? Mam dla Ciebie przepis na schab w sosie z porem i marchewką, który pachnie i smakuje wyśmienicie. Wieprzowina może być smaczna i bardzo krucha oraz delikatna. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
200 g
|
schabu bez kości
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
2
|
sztuki pora
280 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
1
|
łyżeczka suszonego oregano
3 g
|
0,8
|
szklanki wody
200 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie podduszamy pokrojonego pora, dodajemy pokrojoną marchewkę, posiekany czosnek razem podsmażamy. Dodajemy przyprawy (pieprz, oregano, paprykę słodką).
Dolewamy wodę i sos sojowy. Wszystko razem gotujemy.
Dodajemy schab. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 30 minut.
W tym czasie gotujemy ziemniaki w oddzielnym garnku.
Po upływie 30 minut do sosu przesiewamy mąkę przez sitko, mieszamy i ponownie gotujemy.
Odcedzone ziemniaki podajemy z sosem i mięsem.