Schab w płatkach owsianych z kaszą jęczmienną i tartymi buraczkami
Szukasz pomysłu na aromatyczny i sycący obiad? Schab w płatkach owsianych z kaszą jęczmienną i tartymi buraczkami zdecydowanie zadowoli Twoje podniebienie. Z jednej strony tradycyjne dodatki, a z drugiej mięso w nieco innym wydaniu. Chrupiąca panierka z płatków z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
3
|
sztuki ugotowanych buraków
300 g
|
200 g
|
schabu wieprzowego
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
4
|
łyżki płatków owsianych górskich
40 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżki octu jabłkowego
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Buraki gotujemy lub pieczemy albo używamy ugotowanych ze sklepu.
Schab kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je na gładką masę. Schab panierujemy w jajku i płatkach owsianych.
Przygotowany schab układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem przez 15-20 minut.
Ugotowane buraki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, octem oraz erytrolem. Buraczki możemy podawać na zimno lub na ciepło.
Schab podajemy z kaszą i buraczkami.